Een mooi ingerichte badkamer valt of staat bij de basis: het kiezen van de juiste tegel. De keuze in badkamertegels is enorm. Uiteraard gaat het om een kwestie van smaak. Maar toch zijn er een aantal elementen die bepalen of een tegel daadwerkelijk bij uw droombadkamer past. Het draait om de verschillende karakteristieken die een bepaalde vloer heeft. De kleur in combinatie met de grootte van de ruimte, of de bestendigheid die de vloer heeft. Een aantal tips op een rijtje:

De kleur
Donkere tinten absorberen licht waardoor een ruimte optisch kleiner kan lijken. Lichte tinten doen precies het tegenovergestelde, zij weerkaatsen licht waardoor een ruimte groter oogt dan hij daadwerkelijk is. Behalve de optische oppervlakte van de badkamer helpt een donkere (of lichte) vloer voor het creëren van een consistent beeld. Stem de kleur van het vloeroppervlak dus goed af met de andere tinten in de badkamer. Lastig? Wij geven u graag advies.
Qua kleurkeuze zien wij dat de natuurlijke tinten de meest gekozen kleuren zijn als het gaat om tegels. Denk aan houtlook, zand- of marmerlook. Daarin zijn kleuren en patronen verwerkt die een levensechte, warme uitstraling aan de badkamer geven.

Heeft u een kleur uitgekozen, wellicht kunt u dan nog een leuke decortegel of kleuraccent toevoegen. Een kleuraccent geeft de badkamer net een extra touch. Zeker als u een vlak van bijvoorbeeld mozaïk- of patchworktegels aanbrengt. In de douche of achter de wc verhogen deze de sfeer.

De grootte
Behalve smaak is de grootte van de tegels van belang. Grote tegels stralen rust uit, in zowel grote als kleinere badkamers. Het bepalen van de voegkleur is ook belangrijk. Wij leveren voegkleuren van het merk Sopro. Uiteraard geven wij advies welke voegkleur het beste bij uw uitgekozen tegel past. Tegenwoordig is zelfs de kleur van het kitwerk af te stemmen op de voegkleur.

Materiaal
De basis kennen we, tegels van natuursteen. Marmer bijvoorbeeld (foto 2), is een klassiek/moderne optie voor in de badkamer. Toch komen ook voor de kleine portemonnee steeds meer prachtige tegels op de markt. De technieken van nu maken het mogelijk om natuurlijke patronen zeer realistisch in een tegel te verwerken. Zo zijn de nieuwste houttegels voorzien van nerven en noesten die zelfs voelbaar zijn. Ook marmeren tegels kun je haast niet onderscheiden van het origineel. Extra mooi met grote platen, zodat je zo min mogelijk voegen hebt. Keramische tegels zijn daarbij met name in opkomst. Deze tegels zijn gemaakt van klei en gebakken in de oven. Door de hoge temperatuur waarop ze gebakken zijn, zijn ze super bestendig tegen dagelijkse invloeden. Ook zijn ze eenvoudig schoon te maken en langdurig mooi.

De kunst van het leggen
Een nieuwe trend is het leggen van tegels in een visgraatmotief (foto 3). Zowel op de vloer als de muur geven visgraat tegels een speels effect aan de badkamer. Het aanbrengen van deze tegels vereist veel vakkennis. De langwerpige tegels worden met een hoek van 45 graden haaks tegen elkaar geplaatst. Je kunt ervoor kiezen om de gehele wand met dit patroon te betegelen, maar een gedeelte kan natuurlijk ook. Wij laten u graag de mogelijkheden zien.

Antislip
Een ongeluk zit in een klein hoekje, een antislip laag op de tegels is dus van harte aan te bevelen. U kunt bij ons informeren welke tegels voorzien zijn van antislip, en hoe u dit zo goed mogelijk kunt onderhouden.

Onderhoudsvrij
Als het om schoonmaken gaat, kent elke tegel zijn eigen aanpak. Zo zijn er voor natuurstenen vloertegels verschillende producten op de markt die volledig zijn afgestemd op het soort natuursteen. Voor een goed advies kunt u met ons contact opnemen. Wist u trouwens dat het voor het reinigen van natuursteen van belang is dat het steen zijn eigen ‘natuurlijke’ temperatuur heeft? Dit heet ‘natuursteen-koud’ en is van belang omdat het steen anders verkeerd kan reageren op het reinigingsmiddel. Verkleuring en vlekken kunnen daarvan het gevolg zijn. Met keramische tegels heb je dit probleem een stuk minder. Een sopje is voldoende. Zorg ervoor dat je de voegen van de tegels goed onderhoud. Deze kunnen ook verkleuren, vooral waar veelvuldig water bijkomt. Voor het reinigen van de voegen zijn ook verschillende schoonmaakmiddelen op de markt.

Wat zijn goede badkamertegels?
Tegels zijn er in verschillende kwaliteitsniveaus. Bij Van Heugten Baddesign en Installatie leveren wij enkel en alleen A-merken, oftewel kwaliteit, krasvast en onderhoudsvrij. Hoofdzakelijk leveren wij tegels van de merken Porcelanosa en Grespania. Ook Villeroy&Boch behoort tot ons assortiment.
Met ons brede assortiment tegels bieden wij ook tegels aan voor andere ruimtes in de woning: keuken, woonkamer, berging etc. Een bij ons uitgekozen tegel, daarvan kunt u jarenlang genieten. Wij hebben eigen tegelzetters in dienst, u kunt dus alles aan ons uitbesteden.

Wilt u meer informatie of gericht advies voor uw eigen plannen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze showroomadviseurs en we helpen u graag verder.

Deel dit artikel!