Wekelijkse schoonmaak van de leefruimten zorgt ervoor dat oppervlakten schoon en bacteriënvrij zijn, inclusief keramische tegels. Juist in deze tijd niet meer weg te denken! Sommige van deze tegels vereisen specifieke zorg om te voorkomen dat de glazuurlaag verslechtert. Gepolijst, geëmailleerd, structuur, glanzend porselein… alle keramische tegels hebben een andere reiniging nodig, afhankelijk van hun afwerking. Hieronder acht tips om ze schoon te maken. Vanuit een van onze tegelmerken Porcelanosa.

1. Stof grondig af
De beste manier om keramische tegels weer als nieuw te maken, is door de opgehoopte stoflaag van het oppervlak te verwijderen. Doe dit met een droge microvezeldoek om krassen op de tegel te voorkomen. Zorg er ook voor dat u de naden tussen de tegels schoonmaakt, een gebied dat vaak wordt vergeten tijdens de wekelijkse schoonmaak én waar het meeste stof zich ophoopt.

2. Plaatselijke vlekverwijdering
Soms kunnen tegels vlekken krijgen, vooral in ruimtes die meer worden blootgesteld aan vuil. Gebruik een zachte nylon borstel gedrenkt in warm water om vlekken te verwijderen zonder het glazuur te krassen. Wrijf met cirkelvormige bewegingen over de vlekken totdat ze verdwijnen.

3. Procedure voor het reinigen van glanzende tegels
Glanzende afwerkingen zijn een perfecte optie om kamers verfijning en helderheid te geven. Maar hoe moeten ze worden schoongemaakt zodat ze deze karakteristieke glans niet verliezen? Je kunt de volgende natuurlijke oplossing gebruiken: Een kwart kopje witte azijn verdund in 7 liter water. Laat de oplossing met een zachte doek 5 minuten op de tegel inwerken. Droog vervolgens met een schone doet na.

4. Bevochtig tegels met niet-schurende schoonmaakproducten
Voor een grondige reiniging kunt u dit één keer per maand doen om uw keramische tegels er als nieuw uit te laten zien. Breng de niet-schurende reinigingsvloeistof aan op de geëmailleerde of gepolijste tegels en bevochtig direct na met een doek met heet water en wrijf over het oppervlak. Gebruik geen vloeistoffen zoals bleekmiddel of calciumcarbonaat.

5. Drogen en polijsten
Om ervoor te zorgen dat de keramische tegel piekfijn oogt, moet u ervoor zorgen dat er geen druppels op het oppervlak achterblijven, omdat deze na droging vlekken op het oppervlak kunnen veroorzaken. Droog voor een beter resultaat alle keramische tegels volledig af met een schone microvezeldoek

6. Keramisch houtonderhoud
Het onderhouden van de keramische houtcollecties Starwood en PAR-KER van PORCELANOSA Group is heel eenvoudig. Regelmatige reiniging met in water verdund reinigingsmiddel is voldoende om ze in perfecte staat te houden dankzij hun lage porositeit, hardheid en weerstand.

7. Reinigen van tegels met reliëf
Tegels met een textuurafwerking vereisen meer onderhoud. Voor een goede reiniging moeten ze vaker worden gewassen met een zachte nylonborstel om het stof te verwijderen dat zich in de naden kan ophopen.

8. Hulp bij het reinigen van tegels
Hoewel traditionele doeken en borstels tot de beste reinigingsopties behoren, zijn er gereedschappen zoals elektrische schoonmaak- en stoommachines die veel tijd en moeite zullen besparen.

Deel dit artikel!